Dagen med stort D

När jag vaknade på morgonen hade jag faktiskt sovit några timmar ändå och allt jag önskade var att jag skulle få fortsätta sova, att dom bara kom in för att säga att det kommit ett akutare fall så att jag fick vänta. Men så var det förstås inte. Jag fick några värktabletter och en lugnande sedan kröp jag tillbaka ner i sängen. Vid sju tiden kom de och hämtade mej och körde mej upp till operationsavdelningen där fick jag vänta en stund och sedan åkte jag in i en operations sal där jag blev sövd. Jag var eller är jätte rädd för att bli sövd men det gick ganska bra. Jag somnade vid halv åtta och vaknade första gången vi två.

Hoppas allt går bra för er!

Kramar

Dagarna innan

Dagarna innan jag opererades var jag välldigt orolig och rädd. Jag var inte i skolan alla dagar, för orkade bara inte. När jag skrevs in på sjukhuset fick jag veta hur allt skulle gå till, jag fick prata med en narkossköterska. Min största rädsla var att bli sövd. Men alla var jätte snälla och väldigt förstående.
Vi hämtade alla hjälpmedel som jag skulle behöva efteråt och det var så svårt att förstå att jag skulle behöva dem snart. Jag som var så självständig!
Två dagar innan operationen var man tvungen att ducha i en tvål som gjorde att huden blev helt fri från bakterier, den luktade konstigt och huden blev aldeles torr och kliade. Sista duchen var kvällen innan operationen och då ville jag bara springa därifrån för jag var ju inte sjuk!! Men jag lugnade mej och fick en tablett så jag skulle kunna sova. Men jag sov inte så mycket den natten.......

Hur behandlas skolios?

Behandling: skolios kan behandlas på lite olika sätt. Har man en mindre krök och behandlas på Shalgrenska kan ban behandlas med en så kallad Providenca korsett. Denna korsett behandlades jag med till en början. Denna har man på sig minst 8 timmar om dygnet. Den har större press på ryggraden än Bostonkorsetten som man har 20-22 timmar om dygnet. Har man en stor krök eller om korsetten inte hjälper (som i mitt fall) så kan man operera ryggraden. Detta innebär att man stelopererar den del av ryggraden som är sned. Man sätter in ett metall stag på varje sida av ryggraden och sedan skruvar man fast dem med skruvar i ryggradens kotor. 
Detta gjorde jag när jag när jag var 15 år för att min korsett inte hjälpte. Jag låg på sjukhus i nio dagar. 
Jag hade min färälldrar med mej under hela operations dagen och dagen efter. Sedan åkte min pappa hem till min syster men mamma var kvar hela tiden. Det var otroligt skönt att ha henne där hela tiden. Det är ingen liten operation och det är tufft.

// Julia