Jag är stor nu

Hej!! :D
Förra söndagen spran jag ju MellanGöteborgsvarvet. Julia var med och hejjade och det var riktigt roligt. Satte nytt personbästa med hela 6 minuter så nästa år klämmer jag det riktiga Göteborgsvarvet :) När jag kom i mål kände jag att jag var riktigt på banan igen. Det var mitt första riktiga lopp och jag klarade av det utan att ryggen skrek allt för mycket så jag var både glad och stolt när vi gick därifrån :D 
 
Denna veckan har varit ganska crazy skulle man kunna säga. I tisdags hade jag terminsredovisning i sång, har säkert berättat om det förut, men man sjunger några sånger för att visa lärarna vad man lärt sig under terminen kan man säga. Sedan hade vi en körkonsert på kvällen där jag fick kasta mig in och ta ett solo för en tjej som blivit sjuk. 
I onsdags hade vi utspark för våra estet treor. Välldigt roligt att se dem leka pinsama lekar måste jag säga ;) 
I torsdags hade vi fyra och en halv timmars nationella prov i matte, ehhh kul........
Sedan var jag så trött så jag kände mig som Betti Spagetti ;) 
I går fick vi äntligen helg så då passade vi på att ha lite grillmys med klassen :) 
Idag har jag repat med mitt sommarjobb, har antagligen berättat om det också, ska jobba på en opera och jag lovar att ni ska få se massa bilder. Jag har sett skisserna på kostymerna i dag och dem kommer att bli riktigt häftiga!
 
Till veckan har vi två konserter och jag har tre inlämningar sedan kan jag nog känna mig ganska klar med tvåan, det kallar jag helt sjukt och kan överhuvudtaget inte fatta hur jag blev stor så snabbt! 
Nu är jag stor och när man blev ska man veta vad man vill göra i sitt liv. 
Så det är alltså nu jag ska veta det........
 
Hoppas ni har det fint :) Kramar

Fun!

ÅÅh.... Äntligen fredag!! Äh, så skriver alla så hag tänker gå ifrån det. 
Vaknade faktiskt ovanligt possitiv till denna dag och klippte raskt av min svarta lånkläning så att det blev en kjol och ett linne istället, mycket bättre!! ;)
Typ bara musiklektioner idag, lite rep med kvartetten och sedan film mys och avslutning med kören :)
 
Imorgon bär det av till Göteborg för min del. Ska kolla på faster som springer Göteborgsvarvet och sedan ska jag träffa min fina kompis Julia Sundström också! Äntligen blir det av att jag ska sova hos henne :D
På söndagen smäller det för min del, även om det inte är lika långt som det "riktiga" varvet så är mitt lopp 5,1 km och det känns alldeles lagom att börja med. Det finns rekord som ska slås och det finns mycket vilja och kämparglöd!
 
Detta känns lite som någon slags revanch, typ. Jag klarar detta nu, jag är tillräkcligt stark och det känns som ett riktigt framsteg
 
 

Träning: Löpning

Jag har fått frågan många gånger hur det funkar att träna med skolios och då framförallt som opererad. Skriver ett svar här så kan alla läsa :)
 
Ofta får jag frågan hur snabbt jag kunde börja träna igen efter min operation av de som väntar på sin operation.
Jag förstår oron, jag mins den!
Jag är en välldigt otålig människa som alltid har älskat att dansa och träna. Det ni verkligen alltid måste försöka komma ihåg, framförallt under rehabiliteringen, är att ni alltid tränar för framtiden. Går man för fort fram riskerar man smärta i framtiden.
När man har något man verkligen gillar att göra kan det vara svårt att hålla sig, jag vet! Men försök!
Den första tiden efter operationen är det viktigast att fokusera på att ta sig upp ur sängen så ofta som möjligt för att lära sig att klara sig själv igen. Det kommer att vara tillräckligt jobbigt i början. I början är gång A och O börja förskiktigt och öka på sträckan i takt med att du blir starkare. Gång stärker musklerna utan att vara för påfrestande. Efter ca. 3 månader kan man försöka börja simma lite försiktigt.
Allting du gör kommer att kännas anorlunda efter din operation så mitt tips är allt alltid ha någon med sig första gången man provar något nytt.När jag provade simning första gången kände jag mig så tung så jag trodde jag skulle sjunka som en sten. Börja försiktigt och öka längderna efter hand. Även simning är en skonsam träning som stärker hela kroppen vilket är toppen efter operationen.
Jag vet inte vad de säger nu men när jag opererades sa man att jag fick vara med på idrotten och börja med försiktig träning efter 9-12 månader.
Efter 12 månader började jag dansa igen, springa och vara med på idrotten i skolan.
Jag hade ju en ny smärta som kom av en skruv vilket gjorde att jag ofta hade ont efter att jag hade tränat. 
Jag försökte ändå komma igång och jag höll ut i kanske 8 månader. Sedan togs jag tillbaka till sahlgrenska för borttagning av två skruvar. Nu sex månader efter den operationen som var mycket lättare att komma tillbaka ifrån har jag börjat träna på gym och börjat springa igen på riktigt. Jätte skönt!!! :D
 
Okejj, det tog ett tag innan detta gick in i huvudet på mej, eller kanske mer rätt, innan jag ville fatta det. Ingen träning kommer att vara som innan direkt. Det kommer att ta tid och det kommer att krävas ett nogrant jobb av dej om du vill tillbaka till den nivå du var på innan. Du måste vara oerhört noga med att lyssna på din kropp och att alltid utgå från dej själv. Var noga med att göra övningar du fått av sjukgymnast för att stärka upp ryggen. Du förlorar mycket muskler under operationen och tiden du är sängliggande och du kommer att känna av nya muskler du knappt viste att du hade. Träna försiktigt, var noga och låt det ta tid!!!!! Det kanske är tråkigt för stunden men det är värt det i framtiden!!
Har ni frågor eller undrar nåt i allmänhet så får ni gärna maila till mej :)
Jborg0095@gmail.com
 
Varma Kramisar Julia
Lycka till!!